Güneş Enerjisi Fiyatları

Tükenmeyen enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi, ekosistemin sürdürülebilirliğine verilen değerin artışa geçtiği 21. yüzyılda, elektrik enerjisi üretmek için yaygın olarak kullanılıyor. Henüz ihtiyaç duyduğu hâlde güneş enerjisi sistemi kurdurmamış olanlardansanız aklınızdaki “Güneş enerjisi fiyatları nedir, güneş paneli kurdurmak maliyetli midir, güneş enerji sistemi ne kadardır?” vb. minvaldeki soruların yanıtları yazımızda:

Güneş Enerjisi Sistemi ve Kullanım Alanları

Güneş enerjisi, su ısıtmadan yiyecekleri kurutarak saklamaya, trafik lambalarını çalıştırmaktan kol saatlerini işletmeye kadar kendine yaygın bir kullanım alanı yaratmış durumdadır. Teknolojinin gelişimine paralel gitgide farklı pek çok alan için de kıymetlenen güneş enerjisinden, günümüz itibarıyla en çok elektrik üretimi elde etmek için faydalanılıyor. Bu üretim için güneş enerjisi sistemi olarak ifade edilen bir sistem kullanılıyor. Diğer sistemlerden farklı olarak atık üretmemesi ve çevreye zarar vermemesi sebebiyle tercih edilen sistemin temel ögesi güneş panelleri. Bu paneller güneş ışınlarını soğurarak elektrik enerjisine dönüştürüyor. Bu enerjinin depolanmasında ve kullanılmasında ise akü ve inverter gibi sistemin diğer bileşenleri devreye giriyor.

Elektrik şebekesinin olmadığı alanlarda dahi kullanılabiliyor olması (off-grid güneş enerji sistemi), güneş enerji sistemlerine duyulan rağbeti de artırmış durumda. Zira elektrik şebekesinin ilgili bölgeye çektirilmesi kimi zaman mümkün olmuyor ya da mümkün olsa da maliyetli olabiliyor.

Güneş Enerjisi Sisteminin Fiyatları

Güneş enerjisi sistemiyle üretilen elektrik, tarımsal sulamada, meskenleri ya da iş yerlerini ısıtmada ve bu alanlardaki enerji gereksinimini karşılamada, hatta seyyar araçlardaki (karavan) elektrikli aygıtların çalıştırılmasında kullanılıyor.

Güneş enerjisi sistemlerinin sabit bir fiyatı bulunmamaktadır. Zira kurulumun yapılacağı yüzeyin genişliği ve sistemden hangi amaçla yararlanılacağı belirlenmeden net bir fiyat bilgisi paylaşılması yanıltıcı olabilir.

Belirtmek gerekir ki fiyatlara doğrudan etki eden etmen, güneş panelleridir. Kaç adet panel kullanılacağı ve bu panellerin gücü, sistem maliyetinde önemli bir pay sahibidir. Öte yandan sistemin kurulacağı coğrafi bölge ve kurulum yapılması planlanan alanın güneşe göre konumu da panel seçimine ve dolayısıyla maliyete etki eder.

Sistemin temel bileşenlerinden bir diğeri de inverter’lardır. Inveter’lar da ihtiyaca göre kullanılmak üzere farklı çeşitlerde üretilmekte ve dolayısıyla değişken fiyatlara sahip olmaktadır. Aküler ise sadece off-grid güneş enerjisi sistemlerinde kullanılır. Bu nedenle off-grid sistemlerin maliyet hesabı yapılırken güneş panelleri ve inverter’ların yanına akü bedelini de eklemek gerekir.

Bir diğer önemli nokta ise güneş enerjisi sisteminin sadece kurulum maliyetinin oluşudur. Bu aşamada kullanılan iş gücü maliyeti de düşüktür. Sistem, uzun yıllar bakım gerektirmez, bakım söz konusu olduğunda da fahiş bedeller ödetmez.

Not: Elektrik enerjisi ihtiyacınızın tamamını yeterli sayıda güneş paneli ile karşılamayı tercih edebileceğiniz gibi daha az sayıda panel kullanarak elektrik faturasını azaltmayı da tercih edebilirsiniz.